Spitalele românești nu mai au nicio șansă: ”Trebuie să construim efectiv spitale noi”, conform ministrului

de: Alexandru Puiu
02 02. 2021

În cazul în care sperai că spitalele românești vor deveni mai sigure peste noapte, în urma tragediei de acum câteva zile, te înșeli amarnic. Ministrul Sănătății nu crede că mai este vreo șansă pentru ele.

Vlad Voiculescu a avut luni seară o intervenție la B1 TV. Ministrul Sănătății a discutat în acel context despre modul în care crede el că s-ar putea rezolva problemele sistemului de sănătate din România. Având în vedere propunerile oficialului, este improbabil ca lucrurile să se îmbunătățească prea curând.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat luni seară, la B 1 TV, că „aruncând cu bani în sistem nu rezolvi problemele”, dând exemplul Institutului „Matei Balş” unde s-au făcut investiţii masive şi tot s-a produs un incendiu în care şi-au pierdut viaţa pacienţi, scrie News.ro. „În spitalele din România nu sunt echipe tehnice, există câte un nene care mai leagă câte o sârmă”, a declarat Voiculescu, adăugând că este nevoie de investiţii „cu cap şi coadă” şi de echipe tehnice care să supervizeze aceste investiţii.

Rămâne să vedem dacă astfel de concluzii triste se vor reflecta într-o reducere a investițiilor în spitale sau, într-un caz extrem, o înghețare a salariilor. ”Aruncând cu bani în sistem nu rezolvi problemele. Balş e un exemplu foarte bun. A fost bine finanţat, sunt milioane de euro în ani consecutivi, nu e vorba de subfinanţare. Diferenţa o face ştiinţa cu care se fac acele investiţii. În spitalele din România nu sunt echipe tehnice, există un instalator care, cel mai probabil, e cel mai prost plătit din spital, există câte un nene care mai leagă câte o sârmă. Exagerez în mod voit, ca să vă spun care sunt cu adevărat motivele pentru care am ajuns aici”, a declarat Vlad Voiculescu la postul B 1 TV.

În final, problemele pleacă de la modul în care se fac investiții, ce se dorește din obținerea lor și cine monitorizează implementarea acelor dorințe. „Avem nevoie ca la nivelul spitalelor să avem investiţii bine gândite şi bine puse în practică şi avem nevoie la nivel central de o echipă cu abilităţi tehnice”.

”Nu există această echipă la Ministerul Sănătăţii. În minister nu-s ingineri, arhitecţi, oameni care să valideze un plan sau execuţia unor investiţii. (…) Există diverse găleţi cu fonduri, să le spunem aşa, în care diverse autorităţi locale sau oricine deţine spitale se poate servi pentru a face investiţii, dar ele trebuie să aibă cap şi coadă. Asta nu a fost verificat”, a mai afirmat ministrul.

În final, ministrul este de părere că lucrurile se vor schimba în România abia după ce se vor înființa noi spitale, de la zero. ”Trebuie să funcţionăm cu spitalele pe care le avem, şi acolo trebuie să facem investiţii cu cap şi coadă, trebuie să construim noi spitale. Să le construim efectiv, nu doar să plimbăm hârtii. Şi s-au plimbat destule hârtii în ultimii 4 ani”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.